Cms eller html hjemmeside?

Et cms ligger på webhotellets server, så du har adgang til at redigere den fra alle computere, der har adgang til nettet. Med et cms er det hurtigt at udbygge hjemmesiden med nyt materiale.

Er det ikke alt sammen html?

Jo -> du ser begge hjemmeside-typer som html på din egen skærm. På en html hjemmeside ligger de enkelte sider direkte på serveren som html. En hjemmeside, der er baseret på et cms, vil i stedet generere sidens html dynamisk på serveren, før det bliver sendt til dig.

Et cms (content management system)

Et cms ligger på webhotellets server, så du har adgang til at redigere den fra alle computere, der har adgang til nettet. Med et cms er det hurtigt at udbygge hjemmesiden med nyt materiale.

Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål, er et cms en god løsning for dig:

  • Vedligeholder du hjemmesiden fra flere computere?
  • Har du brug for flere end 15-20 sider i alt?
  • Får du brug for at oprette nye sider jævnligt?
  • Er I flere om at vedligeholde hjemmesiden?
  • Vil du gerne have funktioner som nyhedsbreve, login mm?

Et cms giver mulighed for at give andre afgrænset adgang til hjemmesiden. Det kan desuden være en stor fordel, f.eks. i foreningssammenhæng at der ikke er nogen der 'har' siden, men den ligger på en server og er tilgængelig for flere.

På en cms hjemmeside, har du ikke adgang til at ændre layoutet når du redigerer indholdet. Det beskytter dig, så at sige, mod uforvarende at lave ændringer i selve opsætningen af siden. Hvad der måske kan være en meget rar fornemmelse.

Alle cms skal vedligeholdes. Koden bag dem vil blive forældet over tid, og der kan opstå sårbarheder, som afhjælpes med en opdatering. Det skal derfor holdes opdateret løbende.

En html-hjemmeside

En almindelig html-hjemmeside er en god løsning, hvis du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål:

  • Skal du kun bruge 5-10 sider på hjemmesiden?
  • Skal du skal sjældent skifte indhold?
  • Ønsker du at købe dig til opdatering af indholdet?

Det er lidt billigere i første omgang at sætte en almindelig html-hjemmeside op, fremfor et cms. For en hjemmeside med et relativt statisk indhold, kan en html-hjemmeside være et rigtigt godt valg. En af fordelene er at der ikke er en database og et bagvedliggende cms der skal vedligeholdes og at den derfor i høj grad passer sig selv.

Begge løsninger kan være responsive

Både et cms og en html-hjemmeside kan være sat op som et responsive design.